Pe când mergeam în lumea mea cu căştile la urechi, îmi lovesc ochii de o maşină mare pe care trebuia să o înconjor, pentru că dragului de şofer i-a fost mult mai uşor să parcheze pe trotuar să descarce marfa decât acolo unde ar trebui regulamentar. Pe când m-am apropiat de gigantul cu motor şi bujii, m-a plesnit în faţă motto-ul ce scria pe maşină. “Ca să trăieşti sănătos, trebuie să consumi pită de lugaş”.
Am eu aşa o “fiţă” să studiez motto-urile astea, să găsesc greşelile şi să “sancţionez” pe cei care se cred “profesionişti” şi nu folosesc diacriticile. E păcatul meu şi merg cu el.Asta e.
Dar să revenim la “pita de lugaş” a noastră. După ce am citit, recitit, oprit şi belit ochii la motto, mi-am urmat drumul şi mă bătea un gând. “Ca să trăieşti sănătos, trebuie să consumi pită de lugaş“.
CONSUMÁ vb. 1. a folosi, a întrebuința, a utiliza, (înv.) a metahirisi. (A ~ doi metri de sfoară pentru…) 2. v. pierde. (Și-a ~ toată ziua reparând bicicleta.) 3. v. mânca. 4. v. bea. 5. a cheltui. (~ energie.) 6. (fig.) a înghiți, a mânca. (Soba ~ multe lemne.) 7. a intra, a merge. (Se ~ mult unt la această mâncare.) 8. a (se) epuiza, a (se) isprăvi, a (se) sfârși, a (se) termina, (reg.) a (se) găti, (fig.) a (se) topi. (A ~ toate proviziile.)
PÍTĂ, pite, s.f. (Reg.) 1. Pâine. 2. Fig. Hrană necesară pentru trai; mijloace de existență;
Poate că încă nu vi se pare relevant sau chiar normal dar pe mine unul mă cam calcă pe nervi. Ţăranii(respect) şi chiar şi noi, cei care trăim în oraşe şi ne credem orăşeni că doar avem o facultate şi ne credem culţi, folosim acest termen pentru pâine/pită. Îl folosim când suntem undeva într-un cerc unde ne permitem să fim “ţărani”, un cerc mai familiar, un cerc mai relaxat, DAR acolo unde încercăm să fim ca toţi cei din jur şi nu e “normal” să folosim cuvântul “pită” folosim termenul de “pâine”, că doar ne facem de râs sau ne scade popularitatea. Deşi dacă stăm să ne gândim, pâine sună mai dulce decât pită, dar pită e mai familiar decât pâine şi mai ales că “pită” e de la mama ei de acasă.
Dar să revenim. Cum poţi folosi cuvântul “a consuma” în aceeaşi propoziţie cu “pită”?
Am ajuns să trăim această boală a “crizei” pentru că am consumat mai mult decât am produs. Deci. Negativ
Cum e posibil să pui un cuvânt folosit ca regionalism cu un cuvânt care e folosit deobicei în termeni economici şi nu numai?. Adică, ţăranul care foloseşte “pită” nu se va gândi el “oare consum prea multă pită?” sau oricare alt gând unde există în aceeaşi propoziţie “a consuma” cu “pită”.
Poate că “idiotul” sau “idealistul” sau “cel cu idei” sau… a vrut ca să-l urbanizeze pe “pită” dar să nu cumva să îi iasă din brand. Dacă e “pită de lugaş” atunci lasă d-le ca toate cuvintele din motto să fie pe aceeaşi lungime de undă, brand-uieştel cu regionalisme şi crede-mă că vei fi mai respectat decât dacă încerci să-l urbanizezi.
[Via http://katairobert.wordpress.com]
No comments:
Post a Comment